Hopp til innhold

Hvordan fyre opp riktig?

Å fyre opp i peisen eller ovnen kan være en enkel og koselig opplevelse når du følger noen grunnleggende trinn. Her er en rask guide for en vellykket opplevelse:

Hva skal du fyre med?

Det finnes i praksis bare to gode alternativer; ved eller vedbriketter. Her følger noen tips:

Ved: Bruk kun tørr ved i ovnen. Unngå forurenset treverk og alt som ikke brenner rent. Det kan være søppel, glanset papir og plast. Dette er hverken bra for fyringen, pipa eller miljøet.

Vedbriketter: Disse er laget av flis fra sagbruk og har høyere energitetthet enn vedkubber. Om du velger vedbriketter, brenn bare noen få om gangen. De kan utvide seg og brenne for fort hvis de går i oppløsning. Derfor bør du holde et ekstra øye med ovnen når du bruker vedbriketter.

Hvordan fyre opp?

Forberedelse: Legg to store vedkubber inntil hverandre på langs i ovnen. Plasser kubbene slik at det lages en slags grop mellom dem. Legg en eller to tennbriketter i gropen. Unngå å fyre opp med papir og lignende. Det gir mye sot og er ikke bra for miljøet. Legg deretter noen mindre vedkubber på toppen, men pass på at det kommer til godt med luft rundt tennbrikettene.

Tenn opp: Sett trekken på fullt og døren på gløtt når flammene tar fyr. Lukk døren og juster trekken forsiktig. Det skal brenne godt for å unngå røyk og sot.

Ved å følge disse enkle retningslinjene, kan du nyte en effektiv og miljøvennlig fyring i ovnen din.

Husk å holde et øye med peisen og nyt den varme og koselige atmosfæren!