Først og fremst er det viktig å ha god tilgang på frisk luft. En vedovn suger til seg mye mer luft enn kjøkkenvifta, og om det ikke er god nok lufttilførsel i rommet, kan røyken sive ut i rommet i stedet. Ofte er det nødvendig å åpne et vindu i opptenningsfasen, selv om det kan virke ulogisk.
Legg to store kubber inntil hverandre med de laveste sidene mot midten, slik at det blir en slags grop. Legg en eller to tennbriketter i midten og tenn på. Legg så et par mindre vedkubber på toppen, men sørg for at det er god tilgang til luft rundt tennbriketten. Sett trekken på fullt og døra på gløtt til det brenner godt. Lukk døra og sett ned trekken etter hvert. Pass på å ikke sette ned trekken for mye, da brenner det ikke rent og det blir fort sotete.
NB: Vi anbefaler ikke å bruke avispapir til opptenning, da det fører til mye sot og aske samtidig som det ikke er bra for miljøet. Vi vet det blir mye brukt, men anbefaler å bruke tennbriketter istedet.